Utviklingen av netthandel på det norske markedet
Omtrent hvert år kan man lese om omsetningsrekorder for netthandel i Norge, noe som tyder på at handel på nett ikke er noe som kommer til å bli mindre populært i årene fremover. Å handle på nett har gjort hverdagen enklere for mange. Alt man behøver er å besøke en nettbutikk som selger det man vil ha, legge det i handlekurven og få det tilsendt i posten. Det spiller ingen rolle om nettbutikken befinner seg i Norge eller på andre siden av kloden. Den eneste forskjellen er at leveringstiden ofte blir litt lenger.
Med et enormt utvalg av butikker å velge mellom og en prosess som gjør alt utrolig lettvint er det heller ikke rart at mange foretrekker å handle på nett, fremfor å gå i butikker. Man slipper kø, reisetid til og fra butikken og man kan handle hvor og når som helst.
Online tjenester
En annen ting som nordmenn bruker mye penger på er online tjenester. Dette kan være alt fra å satse penger på fotballkamper eller spille på spilleautomater hos nettcasinoer som Unibet, til streamingtjenester som Netflix og Spotify. I fjor brukte nordmenn nesten 18 millioner kroner på nettjenester som disse, og hver andre nordmann er estimert å være bruker av tjenesten Spotify. Nettjenester som strømming og abonnementstjenester er heller ikke forventet å bli mindre populært. Det utvikles stadig nye programmer som spilltjenester, plattformer for musikk og film, samt en rekke andre former for underholdning og software programmer.
Økning i netthandel og nedgang i fysiske butikker
Mens markedet for netthandel kan melde om stadig høyere salgstall, har utviklingen for fysiske butikker ikke vært like bra. Mange har nok fått med seg artiklene om butikker som må legges ned, lokalsamfunn som fortviler over utviklingen og butikkansatte som mister jobbene. I løpet av de siste 10 årene har antallet fysiske butikker gått ned med 10,6 prosent, noe mange mener er på grunn av netthandel.
Problemet ligger derimot ikke bare i at forbrukere velger å kjøpe varene sine over nett, fremfor fra lokale butikker, men heller at lokale butikker har fått økt konkurranse fra de utenlandske nettbutikkene. Med økt globalisering øker også konkurransen, og når konkurrenten befinner seg på tusenvis av kilometer unna, kan det for mange være vanskelig å vite hvordan man beholder kundene.
De fleste store kjeder har derimot klart å følge med på utviklingen, gjennom både å være til stede på det elektroniske markedet og det fysiske. Det er nok lite sannsynlig at personer kommer til å slutte å gå i fysiske butikker, men at man fortsatt kan se en nedgang i antallet butikker er heller ikke usannsynlig.
Fremtidens matbutikker
Også når det gjelder matbutikkene er det ikke utenkelig at antallet lokale butikker kan komme til å gå ned i fremtiden. Stadig flere tilbyr matkasser og muligheten til å få maten levert hjem, samtidig som de ekstra kostnadene blir mindre. Hvordan fremtidens matvarehandling vil komme til å se ut om noen år kan derfor være spennende å se.