Lån med Sikkerhet i Bolig

Lån med Sikkerhet i Bolig
Vurdering: 4.5/5

Hvorfor Velge Lån med Sikkerhet i Bolig?

Hvis du trenger penger for å samle smålån og kreditter, kan et lån med sikkerhet i bolig være gunstig. Når du stiller sikkerhet i bolig får man som regel muligheten til å låne vesentlig mer, og til bedre vilkår, enn om man tar opp et vanlig forbrukslån.

Her er 3 gode lånemeglere innen lån med sikkerhet i bolig:

Hva er et boliglån?

Et boliglån er et lån med sikkerhet, der du pantsetter eiendommen din for å sikre lånet. Hvis du misligholder lånet kan i værste fall banken overta boligen din og selge den på markedet for å få igjen pengene du har lånt. Når du skal søke om lån til egen bolig er det høyst vanlig å stille sikkerhet i egen bolig for å få lån i det hele tatt.

Samle smålån og kreditter

Refinansiering med sikkerhet – Perfekt hvis du trenger å bli kvitt dyre smålån

Boliglån kan være en utmerket måte å konsolidere kredittkortgjeld eller smålån. Du kan få bedre vilkår for lånet ditt fordi du pantsetter boligen din. Dette vil tillate deg å betale en lavere rente og effektiv løpetid enn hvis du skulle ta et lån uten sikkerhet.

Refinansiering av kredittkortgjeld eller andre smålån er en avgjørelse som tas av banken. I praksis ser de over din eksisterende gjeld, og tar de over den og samler dem i ett lån. Dette kalles et konsollidering av gjeld. Dette gir deg bedre oversikt og letter din økonomiske situasjon.

I stedet for å bekymre deg for uklare betalingsfrister eller regninger som dukker opp i postkassen din, trenger du bare å forholde deg til én faktura som har et fast fradrag og en fast betalingsfrist.

 

Kredittscore

Sikrede lån kan forbedrer din kreditt

Sikrede lån kan forbedre din kredittscore. De kan faktisk være veldig fordelaktige for kredittvurderingen din. Å samle smålå og kreditter under ett tak og med pant i boligen gir en lavere rente, større forutsigbarhet og gjør at du får bedre oversikt. Dette kan et lån med sikkerhet tilby deg.

Et boliglån er vanligvis din største økonomiske forpliktelse

Fordi de har underliggende sikkerhet, er de mye lettere å få enn lån uten sikkerhet. Usikrede lån har ingen sikkerhet, så banken må verfisere at du klarer å betjene ditt boliglån og billån før de godkjenner nye lån. Et lån med sikkerhet i bolig er enklere å få, siden banken har tatt pant i huset eller leiligheten din, og da løper en mye lavere risiko for pengene sine. Risikoen er høyere hos lånetakeren.

 

Sikkerhet Hytte

Eksempler på lån med sikkerhet

Et lån med sikkerhet i bolig kan brukes på huset ditt som et eksempel. Det er imidlertid ikke den eneste typen lån med sikkerhet som fins. Du kan stille med sikkerhet ved å bruke andre håndfaste ting som f.eks. bilen din, bobilen, båt, fly eller hytta di for eksempel.

Rente på sikrede vs usikrede lån

Når banken skal ta all økonomisk risiko ved å låne deg penger må du regne med å få en mye høyere effektiv rente, enn om at du setter noe av verdi i pant hos dem. Dette er logisk, da banken selvfølgelig vil ha igjen pengene du har lånt hos dem.

Sikkerhet i bolig lån er dog den vanligste typen sikrede lån. For å søke lån med sikkerhet i bolig kan man gå via en lånemegler. Disse henter inn tilbud på å refinansiere din gjeld til bedre betingelser samtidig som du henter ut mer penger med et nytt lån.

 

lån med sikkerhet tips

Tips for å få lån med sikkerhet i bolig

Dessverre blir de fleste ting nå til dags brutt ned og lagt i bokser, og det inkluderer deg når du søker om et sikret lån.

Dine ulike bokser vil være:

  • Din ansettelse / selvstendig næringsdrivende
  • Hvor mange utestående lån du har
  • Din totale og tilgjengelig månedlige inntekt
  • Din kredittvurdering
  • Hvordan du har betjent ditt nåværende boliglån

Hvis du er en god lånetaker, som betaler punktlig og ikke skaffer deg mer uoversiktlig gjeld hos mange ulike banker, er sjansen stor for at du kan få deg et lån med sikkerhet i bolig. Sikkerhet i bolig lån er noe som best skaffes gjennom en lånemegler.

Du sender inn en felles søknad for lån med sikkerhet i fast eiendom og må stille din bolig som sikkerhet. Så sammenligner du rente og vilkår på tilbudene du får tilsendt. Husk bare på at nominell rente og effektiv rente er to forskjellige ting. Det er alltid effektiv rente du bør se på.

La bankene konkurrere om deg som kunde

Finanza samarbeider med 3 ulike meglere innen lån med sikkerhet. Disse tre lar deg sende en samlet søknad om lån til mange ulike banker samtidig. Dette letter deg for arbeid og tid, og du kan i ro og mak sette deg ned å sammenligne tilbudene du har fått, for så eventuelt bestemme deg for ett av dem. Det som er uhyre viktig er at du ikke sender inn søknaden til mer enn en av dem, da de samarbeider med flere av de samme bankene, og dette vil forsinke låneprosessen.

Uno Finans

Om UNO Finans

Uno Finans er en norsk megler som hjelper folk med å få de beste tilbudene om refinansiering med sikkerhet eller lån uten sikkerhet fra flere banker. Du trenger bare å fylle ut én søknad, så tar vi den videre til bankene.

Refinansiering med sikkerhet er relevant for alle som ikke kan låne andre steder på grunn av for eksempel betalingsanmerkninger. Disse menneskene kan få refinansiering med sikkerhet i huset sitt.

Refinanisiering med sikkerhet:​ Nominell rente 11,39%, effektiv rente 13,38%, 80.000kr, o/5 år, kostnad 28.843. Totalt 108.843. Maks. effektiv rente 37,62%.

Mileni

Om Mileni

Mileni tilbyr refinansiering med sikkerhet i egen bolig, der en kunde kan søke om refinansiering mellom 100.000 kr og opp til 10.000.000. Mileni tillater betalingsanmerkninger og inkasso.

Mileni sine tjenester er helt gratis og uforpliktende for deg som kunde.

Refinanisiering med sikkerhet:​ Effektiv rente 5,58% ved et lån på 2 millioner over 25 år, kost kr. 1.659.238,, totalt kr 3.659.238.

Okida

Om Okida 

Okida tilbyr refinansiering med sikkerhet i egen bolig, der en kunde kan søke om refinansiering mellom 100.000 kr og opp til 10.000.000 kr. Det betyr at de tillater betalingsanmerkninger og inkasso.

Okida sine tjenester er helt gratis og uforpliktende for deg som kunde.

Refinanisiering med sikkerhet: Effektiv rente 5,34% ved lån på 2 mill. o/25 år, kostnad kr. 1.582.298, totalt kr. 3.582.298

Hva kan sikrede lån hjelpe deg med å oppnå?

Lån med sikkerhet er personlige lån som krever sikkerhet i retur for pengene du låner. De kan være lettere å kvalifisere for enn usikrede lån, og de kan hjelpe deg med å nå kortsiktige økonomiske mål uten å påvirke kredittpoengene negativt. Men hvis du planlegger å foreta flere betalinger over tid, bør du være sikker på at du forstår hva du skal gjøre når du faller på etterskudd. Les videre for å lære mer om sikrede lån.

Sikrede lån er personlige lån men lån som krever noe som sikkerhet

Å velge å ta opp lån med sikkerhet krever at låntaker stiller en form for eiendom som sikkerhet. For personlige lån kan en bolig være nok sikkerhet, men den har også en høyere risiko for å miste eiendelen i tilfelle låntakeren ikke klarer å betale tilbake lånet. Boligens verdi er med på å avgjøre hvor mye du får i lån. Dette kommer jo i tillegg til boliglånet du har. I tillegg til egenkapital kan andre former for sikkerhet inkludere investeringskontoer og personlige bankkontoer. I sistnevnte tilfelle er pengene på kontoen knyttet direkte til lånebeløpet.

Mange banker, kredittforeninger og andre finansinstitusjoner tilbyr disse lånene, men det er mange risikoer forbundet med dem. For eksempel, hvis du misligholder et sikret lån, kan långiveren ta boligen din. I et slikt scenario kan utlåner ta boligen din tilbake og forlate deg uten et hjem å bo i. For å unngå disse risikoene, er det best å få et sikret lån fra en anerkjent utlåner.

De er som regel lettere å få enn usikrede lån

Fordelene med sikrede lån er at de er mer tilgjengelige for folk med mindre enn perfekt kreditt og er ofte rimeligere. De er også lettere å kvalifisere for enn usikrede lån, og tilbyr ofte lengre nedbetalingstider, lavere renter og større lånebeløp. Renter og lånebeløp varierer mye, avhengig av utlåner og type lån, men i gjennomsnitt var rentene på et sikret lån 9,46% i 2020, mens den gjennomsnittlige boliglånsrenten var 3,07 % i samme periode.

Søkere med utmerket kredittscore har størst sjanse til å kvalifisere for et usikret lån. De blir vanligvis vurdert for kreditthistorie, gjeld til inntektsforhold og høyskoleutdanning, samt beliggenhet før man får innvilget lån. Usikrede lån har vanligvis faste renter som varierer fra 6 til 36%. Usikrede lån krever vanligvis ingen sikkerhet, og prosessen kan gå raskere. Men dårlig kreditt kan også føre til høyere renter.

De kan bidra til å nå kortsiktige økonomiske mål

Når du ønsker å forbedre din økonomiske situasjon, kan et sikret lån hjelpe deg med å nå dine mål. Uavhengig av inntektsnivået ditt vil det å sette kortsiktige økonomiske mål forbedre sjansene dine for å nå dem. Å sette et budsjett og holde seg til det vil holde deg på rett spor. Uten en plan er det mer sannsynlig at du ender opp med å bruke for mye og stole på kredittkort med høy rente som nødkontanter.

Det er mange forskjellige typer kortsiktige økonomiske mål du kan oppnå med et sikret lån. Noen av disse målene er enkeltstående, men andre er skritt mot større mål. Avhengig av din økonomiske situasjon, kan kortsiktige mål gi deg et løft i selvtillit og bidra til å legge grunnlaget for noe større. Et av de vanligste kortsiktige målene er å bygge et nødfond. Når du har opprettet et nødfond, kan du fokusere på langsiktige økonomiske mål.

De kan fjerne anmerkinger på din kreditthistorikk

Selv om usikrede lån kan være et tryggere valg for noen låntakere, vil det å unnlate å betale tilbake et sikret lån ha en negativ innvirkning på kredittpoengsummen din. Sikrede lån kan bidra til å redusere innvirkningen på kredittscore ved å redusere risikoen for långivere. Noen långivere tilbyr muligheter der du kan utsette betalinger hvis du får betalingsproblemer.

Når du går glipp av en betaling, vil lånet ditt bli klassifisert som misligholdt. Hvis du ikke klarer å foreta betalingene, vil utlåner sende det til inkassp og kan til og med gå til retten for å inndrive gjelden. Imidlertid kan sikre lån være lettere å kvalifisere for enn usikrede lån, og du kan dra nytte av online långivere med lave priser og en fullstendig online søknadsprosess.

Før du søker om et sikret lån, sørg for at du kjenner budsjettet ditt og ha kontroll på all annen gjeld. Du bør også vurdere verdien av potensielle sikkerheter, for eksempel kontantkontosaldoer, egenkapital eller andre verdifulle eiendeler.

Sikrede vs Usikrede lån

Det er veldig vanlig å søke om usikrede lån i dag, det vi på godt norsk kaller forbrukslån. Denne typen lån tar ikke sikkerhet i eiendom eller noe av verdi, men utstedes på bakgrunn av betalingsdyktighet og god kreditthistorikk.

I og med denne typen lån er uten sikkerhet, er ofte renta vesentlig høyere enn på lån med sikkerhet. Skal du refinansiere over en halv million kroner må du noko ut å se på muligheten for å skaffe deg et lån der du skal stille med sikkerhet. Slike lån gis med kredittramme på 500 000 kr, og i noen skjeldne tilfeller opptil 600 000 kr.

Sikrede lån tilbys vanligvis med mye lavere effektiv rente, siden banken har nettopp pant i din bolig, eiendom, hytte, bil, båt eller fly m.m. Her er risikoen flyttet fra lånegiver over til lånetaker. Hva slags lån du bør søke om er en vurderingssak, og hva du ønsker.

De fleste typer andre lån krever sikkerhet i bolig eller annen fast eiendom. Det være seg billån, båtlån, motorsykkellån, hyttelån og andre ting der verdien er høy. I disse tilfellene tar bankene pant i det du kjøper for pengene. Men ikke i forbrukslån. Da skal pengene gå til forbruk, ikke eiendeler. Se vår artikkel om forbrukslån her.

Til slutt

Sikrede lån gir en fin måte å låne pengene du trenger, og betale tilbake over en lengre periode enn det som normalt er tillatt med for eksempel lån uten sikkerhet. Gjerne inntil 30 år. Sikrede lån er lettere å få, spesielt for de med en skadet kredittscore, så lenge låntakeren kan tilby tilstrekkelig sikkerhet. Videre er sikrede lån ofte oppnåelige til konkurransedyktige renter.

Når du leter etter et lån der du skal stille sikkerhet, lønner det seg å lete etter et lån med fleksible tilbakebetalingsvilkår. Se etter et lån som tilbyr fordeler som betalingspauser. Med betalingspauser kan du midlertidig stoppe å betale for en bestemt tid.

Se også etter et lån som ikke vil føre til at du blir straffet hvis du velger å betale ned på saldoen din tidlig. Sørg for å lese det med små skrift før du signerer et lånedokument. Hvis du gjør det, kan du spare ikke bare penger, men også hodebry.

Avhengig av din unike situasjon, kan du låne alt fra 100 000 opp til 10 millioner kroner. Noen långivere er mer villige til å låne ut høye lånebeløp enn andre. Avbetalingen løper månedlig, og lånets løpetid vil trolig løpe opptil 30 år. Beløpet og løpetiden på lånet ditt vil bli bestemt av flere faktorer, inkludert kredittvurdering, inntekt og sysselsettingsstatus.