Kan jeg bli medansvarlig dersom ektefellen pådrar seg forbrukslån og kredittkortgjeld?

Kan jeg bli medansvarlig dersom ektefellen pådrar seg forbrukslån og kredittkortgjeld?
Vurdering: 5/5

Synes du, eller har du oppdaget at mannen eller kona de bruker kredittkort og forbrukslån uforsvarlig? I denne artikkelen får du svaret på hvem som har ansvaret for gjelden som er opparbeidet når dere er gift.

Er pengebruken til ektefellen din på ville veier? eller vurderer du å ta opp et forbrukslån, men er redd for at pengebruken skal gå over styr?

 

I Norge har vi en ekteskapslov som forteller hvem som har ansvaret for gjeld, og hvordan denne fordeles mellom to ektefeller. Til tross for at ektefeller i noen tilfeller har et ansvar for felles gjeld, får man et konkret svar på denne problemstillingen gjennom ekteskapslovens paragraf 40.

Rammes flere av forbrukslån eller kredittkort som er tatt opp?

Regelen sier at man bare er ansvarlig for lån som tas opp i eget navn og for lån man har tatt opp sammen, dette til tross for at man er gift. Paragraf 40s hovedregel sier nemlig at en ektefelle ikke har mulighet til å stifte gjeld med virkning for den andre ektefellen.

 

Når den ene ektefellen godkjenner et forbrukslån, en kredittkortavtale, eller en annen måte å låne penger på, vil dermed bankene kun kreve utestående gjeld fra ektefellen som har skrevet under låneavtalen.

Gjelder dette også tilleggskort til kredittkort?

 

Det kan være du som ektefelle har et tilleggskort til en kredittkortavtale signert av din partner? Her vil du likevel ikke bli holdt ansvarlig for gjelden. Det er persjonen som har inngått en avtale om lån med banken eller kredittkortselskapet som står som ansvarlig for gjelden.

Situasjonen er imidlertid en annen dersom man har tatt opp et boliglån hvor en av ektefellene står som hovedlånetaker, mens den andre står som medlånetaker. Her vil begge partene ha et felles ansvar for hele lånet som er tatt opp.