Hvor mye kan jeg låne til bolig?

Hvor mye kan jeg låne til bolig?
Vurdering: 4.6/5

Hvor mye kan jeg låne til bolig?

Hvor mye du kan låne avhenger av mange ting, deriblant dine inntekter. Reglen har vært inntil fem ganger din totale inntekt. Så hvis du tjener eksempelvis 500.000,- i året kan du låne 500,000 x 5 = 2.500.000,-.

Mange synes det er vanskelig å få boliglån på grunn av et stadig strengere regelverk. Alt du trenger å vite om egenkapital og boliglån er samlet her, sammen med råd om hvordan du kan få boliglån uten egenkapital.

Prøv vår boliglånskalkulator her:

Boliglånskalkulator

Beregn hvor mye du må betale per måned.

Lånebeløp (Kr)

Egenkapital (Kr)

0%

Rente (%)

1.00 20.00

Nedbetalingstid (År)

Månedsbeløp

Dette er en omtrentlig beregning, som ikke inneholder gebyrer, avgifter eller forsikringer. Brukes kun som veiledende. Faktisk månedsbeløp fås kun i lånetilbud.

Noen utvalgte lånemeglere for å hjelpe deg med å få best mulig lån:

Hvor mye du kan låne avhenger av andre ting også

For eksempel egenkapitalen. Her trenger du minimum 15% av den totale lånesummen, som også skal inneholde fellesgjeld og dokumentavgift. Så hvis du klinker til og vinner et bud på 3 millioner kroner, men boligen har fellesgjeld på 200.000 og det blir en dokumentavgift på 2,5% av boligens salgssum, blir regnestykket slik:

3.000.000 + 200.000 x 1,025 = 3.280.000. Da må du stille opp med 15% av den totale summen som er da 3.280.000 x 0,15 = 492.000 som blir egenkapitalen.

Egenkapitalkravet ble innført i 2012

En endring i egenkapitalstandardene trådte i kraft i mars 2012. Du må nå ha minst 15 % egenkapital for å få lån for å kjøpe ditt første hus. Finanstilsynet foreslo tiltaket for å temme den voldsomme prisøkningen i det norske eiendomsmarkedet.

 

Nominell rente vs effektiv rente grafikk

Nominell rente vs effektiv rente

Nominell rente, som typisk uttrykkes som en årlig rente, er lånets rente før kostnader (pro anno, eller p.a., som betyr per år).

Nominell rente + gebyrer og andre utgifter tilsvarer effektiv rente. Du kan se lånets sanne kostnad her. Når du leter etter et lån, undersøk bankenes effektive renter i stedet for deres nominelle renter.

Er det mulig å få boliglån uten egenkapital?

Det finnes unntak hvis du er under 34 år, men den generelle retningslinjen er at du må ha spart opp 15 % av kostnaden for boligen. Deretter, hvis du har evnen til å betjene gjelden og banken tilbys ekstra sikkerhet, kan du låne mer enn 85 % av kjøpesummen.

Merk at det anbefales ikke å ta opp andre lån for å skyte inn som egenkapital, for eksempel forbrukslån, noe mange vurderer. Dette er gjeld som kommer på toppen av din totale gjeld, og av en type som har mye høyere renter på enn boliglån.

Hvor mye egenkapital på 4 millioner?

Skal du låne til en bolig med verdi på 4 mill. må du ha minst 600 tusen i egenkapital. Men husk også på at 100.000 kroner går til dokumentavgifter, og finnes det fellesgjeld skal denne også regnes med.

Hvordan få mest mulig lån i banken?

Å ha medlåntakere, som foreldre øker dette på mengden lån du kan få. Førstegangs boligkjøpere blir uforholdsmessig berørt av dette. Ved kjøp av bolig med utleiedel kvalifiserer du for større finansiering. Ved å gi mer informasjon om lønnen din kan du få større lån. For eksempel hvis du mottar en bonus eller barnebidrag eller liknende.

Hvis du ikke har bil, kan du låne mer penger. Da kan det være en ide å selge den. Selv om du har en bil som er helt gjeldfri, vil boliglånet ditt være ca 200 000 kroner mindre enn det ville vært hvis du ikke hadde bil. Hvis du har mange forbrukslån som er samlet på ett og samme sted, vil du få ytterligere lån.

lav inntekt illustrasjon

Hvordan få boliglån med lav inntekt?

Har du lav inntekt må du nok nøye deg med en billigere bolig. Dette er først og fremst på grunn av 5 x inntekten regelen. Bankene vurderer alltid risiko når de låner ut penger. Tjener du f.eks. 350.000 i året kan du maksimalt låne 1,75 millioner. I sentrale strøk og større byer kan det være vanskelig å finne boliger til denne prisen, da markedet har vokst enormt siste årene, og prisnivået er på et ekstremt høyt nivå.

Hva er belåningsgrad?

Det er lånebeløpet delt på markedsverdien av eiendommen. Eksempel: En belåningsgrad på 75 % produseres ved et boliglån på 3 millioner kroner mens boligens verdi er på 4 millioner kroner. Boliglånsforskriften setter maksimal belåningsgrad for vanlige boliglån til 85 %. Det vil si at du kan så mye du kan få i lån er makimalt 85% av verdien på boligen. Og da skal du klare å betjene lånet fra måned til måned over 25 år eller mer.